Narodna knjiga

Baudolino

Umberto Eko
BAUDOLINO

Pikarska pustolovina, istorijski roman, priča o nemogućem zločinu, fantastični mizanscen, inventivne i vesele jezičke novine, čine "Baudolina" neobičnom knjigom koja kroz topos utopije progovara o problemima modernog sveta. U onom delu donjeg Pijemonta u kojem će vremenom niknuti Alesandrija, Baudolino, seljače, maštar i šeret podvaljivač, osvaja Fridriha Barbarosu koji ga usvaja. Baudolino izmišlja i fantazira, ali kao nekim čudom, sve ono što njegova mašta dočarava pretvara se u Istoriju. Tako, između ostalog, izmišlja mitsko pismo sveštenika, Oca Đanija, u kome se obećava Zapadu basnoslovno kraljevstvo na dalekom Istoku, kojim će vladati jedan hrišćanski kralj, i koje je pokrenulo fantaziju mnogih potonjih putnika, uključujući i Marka Pola. Prava avantura počinje mnogo kasnije, kada na putu ka dalekom kraljevstvu Baudolino susreće nemani iz srednjovekovnih bestijara, razne mitske i istorijske ličnosti, doživljava čudne događaje. Živopisna pustolovina, istorijski roman u kome niču klice problema Italije naših dana, priča o jednom nemogućem zločinu, fantastično kazivanje, pozornica inventivnih i veselih jezičkih novina, ova knjiga slavi snagu i mit utopije.

Dominantna atmosfera ove knjige jeste maštovita razdraganost, uprkos čestim opisima razaranja i ratnih strahota.
Čitaocu se pred očima ukazuje i bogati svet Vizantijskog carstva na zalasku, čuda i tajne koje skriva velelepni Carigrad, poslednji čuvar moći i slave Rima.
Dok se u romanu "Ime ruže" pisac bavio unutrašnjim sukobom u crkvi, "Baudolino" za temetiku ima svetovni ambijent, dvor cara Fridrih Barbarose.
Dok je Ekov prvi roman veoma učen, njegovo najnovije ostvarenje je namenjeno širokoj čitalačkoj puiblici, pisano je jezikom običnih ljudi.

Br. str: 578 - povez: tvrd - format: 205x145 mm
Cena:
1200,00 Дин.
900,00 Дин.
Obavestite me
RASPRODATO!

Kontaktirajte nas

Beograd - knjižare       

Kralja Milana 58                               Cetinjska 6

Tel. 065 5275924                         Tel. 065 527 59 24

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.