Narodna knjiga

Crtanje portreta

Daglas R. Grejvs
CRTANJE PORTRETA
- naučite da crtate portrete muškaraca, žena, dece u ugljenu, olovci, kredi i Conté olovci –

Daglas R. Grejvs portretisanje opisuje kao sled povezanih postupaka: posmatranje osnovnih obrisa, uočavanje odstupanja osnovnih elemenata od idealne simetrične forme, sagledavanje ljudske anatomije koja se krije ispod njih, tumačenje modelove osobenosti, kao i prenošenje svega toga pogodnim sredstvima na tonalni crtež.
Knjiga započinje nabrajanjem i opisom neophodnog pribora: presovanog ugljena i ugljena vinove loze, krede, Conté olovke, grafitnih olovaka, papira, pribora za brisanje i sredstava za fiksiranje. Zatim se usredsređuje na najvažniji deo portreta – glavu modela. Istražuje celokupnu strukturu kostiju glave, njene razmere i površine, kao i strukturu njenih najvažnijih delova – očiju, nosa, vrata, ušiju i usta. Naravno, na portretu su često vidljive i ruke. U poglavljima koja slede bavi se problemima koji se uobičajeno javljaju kod portretisanja: osvetljavanjem modela, odblescima i senkama, kompozicijom portreta s jednim ili više likova, najefektnijim položajima glave, međusobnim odnosom glave i ruku, kao i njihovim odnosom prema celom telu. Posle tih početnih uputstava, Grejvs nastavlja s analizom i pokazuje nam kako da u praksi crtamo pojedine delove portreta. U osam projekata nalazimo postepeno razrađene demonstracije crtanja prednjeg, bočnog i tročetvrtinskog pogleda na oko, nos, usta, uvo i ruku. Uključeni su i primeri crtanja gipsanog odliva glave, tela i ruke u odeći, i različitih boja i tekstura kose.
Kroz deset završnih projekata Grejvs nam, korak po korak, prikazuje celokupan postupak crtanja portreta. Pri tom obuhvata široki raspon subjekata i medija. Svoja tehnička uputstva dopunjuje i savetima o crtanju s fotografija, korišćenju nekonvencionalnih poza, te o problemima vezanim za podilaženje modelu i ulepšavanje njegovog stvarnog izgleda.
Cena:
1500,00 Дин.
Obavestite me
RASPRODATO!

Kontaktirajte nas

Beograd - knjižare       

Kralja Milana 58                               Cetinjska 6

Tel. 065 5275924                         Tel. 065 527 59 24

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.