Narodna knjiga

Gordost i predrasuda

Džejn Ostin
GORDOST I PREDRASUDA

Pored uzbudljivih zbivanja, u ovom romanu pažnju privlači i izvanredan lik Elizabete, neposredne i oštroumne mlade dame, koja se ne pokorava opšte prihvaćenim pravilima lepog i pristojnog ponašanja, već sluša glas srca i svoje savesti. Njena iskrenost i greške počinjene iz predrasuda, njen portret čine još bližim i uvreljivijim, a odlučnost i samostalnost unose u ovaj lik crte savremene psihologije i nagoveštavaju duh novog vremena.
Literarna saga Džejn Ostin leži u njenoj sposobnosti veštog ocrtavanja likova, posebno žena, delikatnim i nežnim potezima kojima se opisuju svakodnevni događaji iz života srednje i više klase odakle uglavnom potiču njeni junaci. Njeni likovi, naoko obični, oslikani su precizno i sigurnim potezima i sa takvim smislom za detalj da njihove individualnosti ostaju netaknute bez obzira na dalji razvoj priče i zapleta i u potpunosti su pošteđeni upliva piščeve vlastite osobenosti. Njen pogled na život je upravo genijalan uz snažan dodatak nežne ali oštroumne ironije.
I danas, više od sto godina posle smrti, Džejn Ostin je izuzetno cenjena kao romanopisac. Literarni teoretičari 20. veka uvrstili su je na spisak najvećih književnih stvaralaca koji su pisali na engleskom jeziku, poredeći je čak i sa Šekspirom.

Br. strana: 250 - Povez: broš
Cena:
480,00 Дин.
Obavestite me
RASPRODATO!

Kontaktirajte nas

Beograd - knjižare       

Kralja Milana 58                               Cetinjska 6

Tel. 011/26 42 172                          Tel. 065 527 59 24

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.